Byggandet av HMS Triton Sektion Del 9

I detta avsnitt set vi hur målningen av reglar och garneringern ser ut. Jag sågar också ut däcksplankorna.

Byggandet av HMS Triton Sektion Del 8

I detta avsnitt skapar jag de knän som sitter i själva däcket och de knän som stöder däcket.

Byggandet av HMS Triton Sektion Del 7

I denna del färdigställer jag däcksbalkarna för det undre däcket. Men också de stödbalkarna som behövs mellan däcksbalkarna.

Byggandet av HMS Triton Sektion Del 6

I denna del kommer det att handla om hur den inre bordläggning sätts på plats, samt hur balkarna till det lägre däcket sätts på plats.

Byggandet av HMS Triton Sektion Del 2

Denna avsnitt handlar om hur jag gör alla spanten, allt ifrån utsågningen av delarna av spantet till hopsättningen samt slipningen av spantet. Visar även ritningarna till ett spant samt verktygen för att såga ut samt slipa spanten.

Byggandet av HMS Triton Sektion Del 5

I denna del kommer att handla om hur den inre bordläggning sätts på plats, samt hur balkarna till det lägre däcket sätts på plats.

Byggandet av HMS Triton Sektion Del 4

I detta avsnitt handlar om hur kölsvinet och inre bordläggningen sätts på plats.

Byggandet av HMS Triton Sektion Del 3

Detta avsnitt handlar om hur jag limmar fast spanten på kölen. Vilka verktyg, hur man mäter samt den jigg som jag använder för att få spanten raka. Slutet av detta avsnitt visas resultat av limningen av alla spanten.

Byggandet av HMS Triton Sektion Del 1

Detta är en beskrivning av hur jag har byggt denna skalamodell. Det är viktigt att förstå, att denna är byggd efter ritningar men inga instruktioner. Detta kallas på engelska för ett "Scratch Build Model". Vi i Sverige har inget bra begrepp för detta, men man kan säga att man bygger efter ritning istället för en byggsats.

Bakgrund till byggandet av HMS Triton 1773-1796

Den 22 Juni 2006 utannonserades att ett såkallat "Online Build" skulle starta. På Svenska skulle man kunna kalla det för en virtuell sammankomst eller liknande. Det hela fungerar så att man ansluter sig, och blir medlem i den virtuella gruppen för bygget. Man får tillgång till ett privat forum som gruppen medlemmar kan skriva inlägg och kommentarer till andras inlägg. Det finns en filarea som alla deltagare kan få en egen area för att ladda upp sina bilder. Det är ungefär 50 stycken deltagare som alla bygger eller håller på att börja bygga.

Byggloggar

Här finns alla dom byggloggar som jag håller på med. De modeller som jag håller på med för tillfället är dessa:

  • Vasa från IGRA
  • Scotland från Corel
  • Triton Sektion
  • US Brig Syren

Jag började med Vasa modellen men som jag senare var tvungen att lägga på hyllan för att jag inte vet hur den skall se ut. Scotland är en nybörjarmodell för att testa grundläggande tekniker. Triton är första bygget efter ritningar och är inte en byggsats utan man sågar till träet från början. Syren är ett projekt som började strax efter Triton men som jag inte kunde låta bli att vara med i. 

Gå till byggloggarna >

Bra Länkar

En kort lista till andra länkar där jag är antingen äger eller är webmaster. Håll till godo.

robbox.se >

shipmodelling.eu >

e-legitimation.info >

stockholmsskalabat.se >