Byggandet av Vasa från IGRA del 4

I denna del kommer ryggen som alla spant skall fästas att limmas ihop av flera bitar plywood. Delar till akterkastellet kommer att skäras ut, samt delar av bogsprötet och rodret.

Men först skall ryggen dvs den längsgående plywood biten som går längs med hela modellen från för till akter där man fäster alla spanten.

De olika delarna limmas ihop på ett underlag av trä. För att skydda underlaget läggs en plastpåse över denna så att trälimmet inte fäster på underlaget.

På bilden ovan kan se limfogarna, hur klämmorna spänns fast

Nästa del är en bit akterkastellet, där de två bakåtrikatade kanonerna var placerade. Sågades ut samt placerade och limmades på ryggen. På bilden ovan visas hur det ser ut.

Nästa tre delar är först två delar tillhörandet rodret samt fästet för rodret vilket är en bit av kölen som sträcker sig en bit upp mot akterkastellet. Den tredje biten är en bit av framre delen av kölen samt stödet för bogsprötet. På bilden ovan visas de tre delarna.

På bilden ovan visas hur det ser ut på baksidan, kanske inte helt så snyggt men det får duga tills vidare.

Nästa del är den övre biten av aktre delen av akterkastellet. Här sågades biten ut en del trälister limmades fast samt plast som fönster samt trådar som skall
visa att det var inglasade glasbitar.

Sammanfattning av denna del är att lite småbitar till fören, kölen, rodret samt akterkastellet har blivit gjorda.

 

Byggloggar

Här finns alla dom byggloggar som jag håller på med. De modeller som jag håller på med för tillfället är dessa:

  • Vasa från IGRA
  • Scotland från Corel
  • Triton Sektion
  • US Brig Syren

Jag började med Vasa modellen men som jag senare var tvungen att lägga på hyllan för att jag inte vet hur den skall se ut. Scotland är en nybörjarmodell för att testa grundläggande tekniker. Triton är första bygget efter ritningar och är inte en byggsats utan man sågar till träet från början. Syren är ett projekt som började strax efter Triton men som jag inte kunde låta bli att vara med i. 

Gå till byggloggarna >

Bra Länkar

En kort lista till andra länkar där jag är antingen äger eller är webmaster. Håll till godo.

robbox.se >

shipmodelling.eu >

e-legitimation.info >

stockholmsskalabat.se >