Byggandet av Scotland del 3

I denna del beskrives hur skrovet byggs och sätts ihop.

I texten kommer det att finnas ett ord som kallas stommen. På modeller som byggs med skott istället för spant, samt med en stomme av plywood längs med hela modellen i skrovet. Denna stomme startar från fören och sträcker sig till aktern, från kölen och upp till däcket. I denna fäst det skott av plywood som fästs i denna stomme och bär upp bordläggningen och däcket.

Bilden visar hur det falska däcket limmas fast mot ryggen och skotten

Det falska däcket limmas mot skotten. På det falska däcket kommer det att limmas plankor. Den metod jag använde för att limma det falska däcket var inte bra, utan jag borde ha använt en metod som går ut på att borra hål i däcket och sedan limmar med en kombination vanligt trälim och Cyano Akrolat limm. Man limmar först med trälim för utom där det är hål, för i hålet använder man CA lim, och sedan håller man falska däcket tills CA limmet har torkat (använd inte alltför snabbt CA limm). Gör en bit av däcket i taget. Istället för CA limm kan man använda sig av nålar för att hålla däcket på plats.

Bilden visar hur fördäcket och poopen är fastsatta mot det falska däcket
På bilden kan man se hur fördäcket och poopen är satt på plats. Vid fören kan man se träbitar som har passats in så att man har en bra kant att limma fast bordläggningen i fören.

Bilden visar hur skrovet ser ut underifrån med det falska däcket fastsatt

Här har jag skipat till kanten på skotten så att bordläggningar har maximal yta för fastsättning, samt för att få den rätta formen på skrovet.

Byggloggar

Här finns alla dom byggloggar som jag håller på med. De modeller som jag håller på med för tillfället är dessa:

  • Vasa från IGRA
  • Scotland från Corel
  • Triton Sektion
  • US Brig Syren

Jag började med Vasa modellen men som jag senare var tvungen att lägga på hyllan för att jag inte vet hur den skall se ut. Scotland är en nybörjarmodell för att testa grundläggande tekniker. Triton är första bygget efter ritningar och är inte en byggsats utan man sågar till träet från början. Syren är ett projekt som började strax efter Triton men som jag inte kunde låta bli att vara med i. 

Gå till byggloggarna >

Bra Länkar

En kort lista till andra länkar där jag är antingen äger eller är webmaster. Håll till godo.

robbox.se >

shipmodelling.eu >

e-legitimation.info >

stockholmsskalabat.se >