Byggandet av USS Syrén Del 5

I denna del kommer jag att fästa spanten på själva ryggbiten. Lägga däcksplankor på det lägre däcket, samt sätta dit utfyllnads och stabiliseringsbitar mellan spanten.

Jag började med att såga ut plankerna till undre däcket, med min Proxxon cirkelsåg. Plankerna sågas ut med en storlek av 2x3 mm.
Bilden visar däcksplankorna för undre däcket och dess kantmålning
Bilden ovan visar hur en bunt med däcksplankor sida vid sida och jag har målat ena sidan längs med hela plankan på alla som är fastspännda. Detta öfr att få fram en färg mellan plankorna och som kommer att se bra ut. Nästa steg är att limma fast dessa.

Jag gjorde balsa blocken efter hur långt det var mellan blocken och hur tjocka balsa blocker är. Och det ser ut att ha fungerat bra, för skrovet är väldigt stabilt och stadigt. Kölen och rygggen har inte rört sig en millimeter. Jag är väldigt nöjd med denna del av bygget.

Jag har slipat till alla planken efter skrovformen, så att bordläggningar har så mycket yta att fästa som möjligt. Med balsa blocken ser det väldigt bra ut. Det kommer att bli roligt att sätta dit bordläggningen.
Bilden visar skrovet och det undre däcket innan bordläggningen
Bilden visar hur skeppet ser ut efter att alla spant och balsablocken är på plats. Det lägre däcket är på plats, samt att alla spanten har slipats för bordläggningen.

Längst fram vart jag tvungen att såga bort stödbitarna för att jag glömde att slipa till så att plankerna på insidan av bulwärket skall kunna fästa vid kölen längst fram.
Bilden visar en närbild på fören innan bordläggningen
De båda bitarna är på plats i bilden ovan, och jag behöver enbart att sätta lite tränitar i dessa för få lite styrka.

Byggloggar

Här finns alla dom byggloggar som jag håller på med. De modeller som jag håller på med för tillfället är dessa:

  • Vasa från IGRA
  • Scotland från Corel
  • Triton Sektion
  • US Brig Syren

Jag började med Vasa modellen men som jag senare var tvungen att lägga på hyllan för att jag inte vet hur den skall se ut. Scotland är en nybörjarmodell för att testa grundläggande tekniker. Triton är första bygget efter ritningar och är inte en byggsats utan man sågar till träet från början. Syren är ett projekt som började strax efter Triton men som jag inte kunde låta bli att vara med i. 

Gå till byggloggarna >

Bra Länkar

En kort lista till andra länkar där jag är antingen äger eller är webmaster. Håll till godo.

robbox.se >

shipmodelling.eu >

e-legitimation.info >

stockholmsskalabat.se >