Byggandet av USS Syrén Del 2

I detta avsnitt beskriver jag hur utsågningen av spanten har sågats ut och slipats. Lite om de verktyg som jag använder under detta arbete. Spanten är gjorda av finsk kvalitetsplaywood.

Jag limmade alla mallarna till spanten på plywooden. Det blev tre stycken plywood bitar som jag använde med en tjocklek på 5 mm (3/16" inches). Jag använde min figursåg Proxxon FS 230/E för att såga ut spanten. Jag är inte helt överens med figursågen, men det blir bättre och bättre.
Bilden visar hur en del spant sågas ut från playwood skivan
Bilden visar min figursåg samt några spant mallar fastsatta på en plywood bit. Jag är inte riktigt förtjust i all såga med min Proxxon men det klart mycket bättre än att använda en guldsmedssåg.

De utsågade spanten ser ut så här innan putsning.
Bilden visar alla utsågade spanten innan putsningen
De flesta ser helt okej, inte alltför mycket missar. Nu är det dags för att slipa och puts dessa spant. Spant nummer 16 och 20 har en utskäörning för undre däcket, vilket jag skar ut genom att borra hål och sedan använda en guldsmedssåg för att såga ut.

Nästa steg är att grovputsa alla spanten, genom att använda mig Dremmel fräsbord, där jag tagit bort sidostödet och spänt fast en rund sandtrumma. Jag använde en orginal Dremmel, och den klarade inte detta, för att damm kom in i den och gjorde så att switchen med hastighetskontrollen slutade fungera.
Bilden visar hur putsningen går till med ett Dremmel fräsbord
Bilden visar ett spant efter ha blivit slipat, och som ni kan se är det massor med skipdamm från plywooden. Det tog ungefär en timma att slipa alla spanten.

Efter sandningen behövs en finputs med en finfil.
Bilden visar spanten efter att grovputsningen är gjord
På bilden kan ni se hur ett av spanten ser ut. Det finns fortfarande en ludd i kanten men som är lätt att ta bort med en fil. Att sitta framför TV:n och slipa spant är en perfekt sysselsättning.

Byggloggar

Här finns alla dom byggloggar som jag håller på med. De modeller som jag håller på med för tillfället är dessa:

  • Vasa från IGRA
  • Scotland från Corel
  • Triton Sektion
  • US Brig Syren

Jag började med Vasa modellen men som jag senare var tvungen att lägga på hyllan för att jag inte vet hur den skall se ut. Scotland är en nybörjarmodell för att testa grundläggande tekniker. Triton är första bygget efter ritningar och är inte en byggsats utan man sågar till träet från början. Syren är ett projekt som började strax efter Triton men som jag inte kunde låta bli att vara med i. 

Gå till byggloggarna >

Bra Länkar

En kort lista till andra länkar där jag är antingen äger eller är webmaster. Håll till godo.

robbox.se >

shipmodelling.eu >

e-legitimation.info >

stockholmsskalabat.se >