Byggandet av HMS Triton Sektion Del 8

I detta avsnitt skapar jag de knän som sitter i själva däcket och de knän som stöder däcket.

Jag gjorde knäna från 5 mm och 4 mm lind plankor (Tilia vulgaris). Jag gjorde en kartongmall som jag gjorde kopior på och ritade av konturen på lindplankan. Försökta följa fibrerna för knät, men eftersom det inte finns någon belastning på knäna så är det ingen fara.

Bilden visar mallen och de utritade knäna på en planka av lind

Här är knäna efter att jag har sågat ut dom från lindplankan. Det finns fortfarande visst fuzz eller skägg på dem, men det är lätt bort med en skalpell eller något sandpapper . Det är viktigt att inte förlora en del av virket från knäet som händer om du slarvar eller har för bråttom med figursågen. 

Bilden visar knäna till undre däcket efter utsågning men ej putsade

 Här är den nedre däcket när det är klart. Jag bestämt mig för att måla modellen, och det var på grund av mitt val av träet dvs lind. Om du tittar noga kan du se end del av färgen som jag har valt. 

Bilden visar när alla balkar och knän är på plats för undre däcket

Färgen jag använder är någon form av något mörkare guldockra. Jag kommer att måla det i brunt , men ville ha den en touch av guldockra för bättre kulör. Jag har använt tjära för att måla trä till min familj sommarhem, och denna tjära har en färg från ljusbrun till nästan svart beroende på kvalitet och andra faktorer . Jag har tittat på några av de skeppsrepliker, och särskilt på Batavia där man kan se en hel del variation beroende på ålder, hur slitet det är.

Bilden visar undre däcket innan däcksplankor samt att en del målning har blivit gjord

I nästa avsnitt handlar om plankorna på det undre däcket.

Byggloggar

Här finns alla dom byggloggar som jag håller på med. De modeller som jag håller på med för tillfället är dessa:

  • Vasa från IGRA
  • Scotland från Corel
  • Triton Sektion
  • US Brig Syren

Jag började med Vasa modellen men som jag senare var tvungen att lägga på hyllan för att jag inte vet hur den skall se ut. Scotland är en nybörjarmodell för att testa grundläggande tekniker. Triton är första bygget efter ritningar och är inte en byggsats utan man sågar till träet från början. Syren är ett projekt som började strax efter Triton men som jag inte kunde låta bli att vara med i. 

Gå till byggloggarna >

Bra Länkar

En kort lista till andra länkar där jag är antingen äger eller är webmaster. Håll till godo.

robbox.se >

shipmodelling.eu >

e-legitimation.info >

stockholmsskalabat.se >