Artikelindex

Gruppmedlemmen som varit snäll nog att göra ritningar för detta byggande, skapar alla ritningar i PDF som lätt kan skrivas ut på en blackstråleskrivare i A4. Nedan visas några ritningar för visa hur dessa kan se ut för sektionen.

Bilden visar ritningen över kanondäcket  

Här en ritning över kanondäckets konstruktion. Här ser man alla däcksbalkar och hur alla tvärbalkar skall sitta. Ritningen är i naturlig storlek, och det gör att man klippa ut alla detaljer och limma på träet och sedan såga ut det.

Bilden visar en ritning över genomskärning av sektionen

Här är en ritning med vy från sidan hur det ser ut om man gjorde ett tvärsnitt. Här ser man däcksbalkar och däcket förhåller sig, samt andra detaljer.

Bilden visar en ritning sett från ena sidan av sektionen

Här är en riningar för hur trappstegen på skrovet skall se ut, samt andra detaljer. 

Bilden visar en ritning över alla delarna till spant 0

Denna ritning visar alla delar till ett spant. Spanten är gjorda med en förenkling för att alla deltagare inte skall tycka att det är för svårt. Man har tex. enbart  dubbelspant, men i på orginalritningarna finns det enkelspant och dubbelspant.

Bilden visar en ritning över det ihopsatta spantet 0

Ett spant sätts ihop av två enkelspant där skarvarna ligger omlott med varandra. Jag har för mig att på Svenskt manér skall det ena enkelspantet kallas för citterringen, samt det andra enkelspantet kallas för bottenstockringen. Om jag har fel, får någon rätta mig.

Projektet började efter sommaren, med att byggandet av sektionen. Sektionen bör ett antal bli klara med framåt sommaren 2007, alla fall de flesta.

Därefter börjar byggandet på fulla modellen, och den kommer att ta en två till tre år, beroende på hur mycket tid alla har. Efter omröstningar i gruppen verkar det vara tre grupperingar av hur man skall bygga fulla modellen:

  • Den stora gruppen verkar vara den som bygger med plywood som bas, samt att använda sig av skala 1:64. Man kommer inte att kunna se innanmätet och då behöver man inte bygga med spant. Denna grupp är den största.
  • Denna grupp bygger allt, dvs. spant, och varenda liten detalj, och i skala 1:48.
  • Denna minsta grupp kommer att bygga i skala 1:96 och troligtvis i plywood istället för spant.

Vid denna tidpunkt är grundforskningen för hur riggningen inte klar. Dvs. vi vet inte hur den ser, men har en ganska klar blick hur den borde se ut.

Det finns experiment hur man skall skapa utsmyckningen i olika material och det kommer att bli intressant vad som rekommenderas. Svarva kanonen kommer inte alla att göra.

Det bästa av allt, alla kan deltaga om man har tid och viljan :-)

 

Byggloggar

Här finns alla dom byggloggar som jag håller på med. De modeller som jag håller på med för tillfället är dessa:

  • Vasa från IGRA
  • Scotland från Corel
  • Triton Sektion
  • US Brig Syren

Jag började med Vasa modellen men som jag senare var tvungen att lägga på hyllan för att jag inte vet hur den skall se ut. Scotland är en nybörjarmodell för att testa grundläggande tekniker. Triton är första bygget efter ritningar och är inte en byggsats utan man sågar till träet från början. Syren är ett projekt som började strax efter Triton men som jag inte kunde låta bli att vara med i. 

Gå till byggloggarna >

Bra Länkar

En kort lista till andra länkar där jag är antingen äger eller är webmaster. Håll till godo.

robbox.se >

shipmodelling.eu >

e-legitimation.info >

stockholmsskalabat.se >