Byggandet av Vasa från IGRA del 3

I detta fall skärs alla spant loss från plywooden. Plywooden är rätt tjock, 4 mm och väldigt gammal och hård. Och detta betyder att den är svår att såga ut och slipa.

 Sektion E innehåller spanten för det sista spant samt det första spantet. På själva plywooden är tryckt var man skall såga, och dessa sågade jag med en guldsmedssåg.

Här kan man se hur ett annat spant sitter i skruvstädet och där håller på att såga ett kanten av ett spant. Jag måste skaffa mig en bra maskin för att såga sånt här. Får kolla om den minsta Proxxon figursågen kan vara något. På bilden nedan kan man se att sågar lite utan den tryckta linjen för att sedan fila och slipa till det sista.

Efter att jag sågat ut började jag såga till kanten, vilket tack vare den hårda plywooden var rätt tidsödande. Här behöver jag definitivt ett maskin för, inte roligt att göra det för hand. Kanske ett fräsbordet till en Dremmel.

Bilden ovan kan man se de färdiga utsågade spanten. Blev riktigt bra men tidsödande. Med den djupa utsågningen för ryggen är det nog tur att detta är i 4 mm plywood.

På bilden ovan ser man hur det såg ut efter att spanten har blivit utsågade.

På bilden ovan ser man den fil jag använde för att fila till kanterna. Egentligen är det en metallfil och inte speciellt bra för detta. Bitarna ovan är till för akterkastellet. Vi skall senare se hur dessa passar in men den högra är del i akterkastellet. tyvärr är detta en modell av Vasa innan man hade full koll på hur skeppet såg ut. Så akterkastellet har man gissat baserat på de tidiga fynden från bärgningen. Senare har forskarna lyckats pussla ihop hur akterkastellet verkligen såg ut. Så detta kommer att bli en modell hur ett tjeckiskt företag som verkade inom järnridån (innan muren föll 1989).

 

Byggloggar

Här finns alla dom byggloggar som jag håller på med. De modeller som jag håller på med för tillfället är dessa:

  • Vasa från IGRA
  • Scotland från Corel
  • Triton Sektion
  • US Brig Syren

Jag började med Vasa modellen men som jag senare var tvungen att lägga på hyllan för att jag inte vet hur den skall se ut. Scotland är en nybörjarmodell för att testa grundläggande tekniker. Triton är första bygget efter ritningar och är inte en byggsats utan man sågar till träet från början. Syren är ett projekt som började strax efter Triton men som jag inte kunde låta bli att vara med i. 

Gå till byggloggarna >

Bra Länkar

En kort lista till andra länkar där jag är antingen äger eller är webmaster. Håll till godo.

robbox.se >

shipmodelling.eu >

e-legitimation.info >

stockholmsskalabat.se >