Byggandet av Scotland del 6

Denna beskriver hur bordläggningen läggs på skotten. Jag är inte specielt stolt över denna del av bygget. Jag gjorde den hel del dåliga beslut, vilket jag inte kommer att göra till nästa modell.

Bilden visar halva bordläggning och hur denna är uppnålad

Här har jag lagt halva bordläggningen från relingen och nedåt. Instruktionerna till modellen säger nästan ingenting hur man skall lägga på bordläggningen. Jag använder mig av trälimm i rejäla kvantiteter.

Bilden visar den aktra delen av skrovet med halva bordläggningen gjord
Träet till bordläggningen var såpass mjukt att jag använde ingen planktböjare över huvudtaget.
Bilden visar halv bordläggningen gjord från aktern
Här syns att bordläggningen ligger direkt mot aktern och bara kapas jäms med. Modellen kommer att målas och spacklas, så detta kommer inte att synas.

Bilden visar hur bordläggningen är uppnålad
Jag borde ha använt tränitar (tränaglar?) för att sätta fast all bordläggning. Jag hoppas att limmet är tillräckligt starkt för att hålla. Men tränitar är definitivt att rekomendera.
Bilden visar när nästan hela bordläggningen är gjord och där sista plankorna är nålad
Modellen skall igentligen ha två lager med plankor, men jag saknas en hel del av plankorna för lager två. Istället blir det målat skrov.

Bilden visar hur skrovet är slipat med en Dremmel och sandpapper trumma
Här har jag slipat till skrovet med en Dremmel och rund sliptrumma med fint sandpapper. Jag lägger på trämassa för att fylla på dom ställen som jag missade tidigare när jag slipade till kanterna på skotten mot bordläggningen.
Bilden visar skrovet efter första spackling, grundmålning och slipning
Här är efter första omgången av spackel och grundfärg. Sedan har jag försökt slipa det jämnt, men min plankning och slipning av skotten var inte tillräckligt nogrann.

Bilden visar andra lagret av spackel innan slipning
Här är en bild när jag lagt på ett lager med spacket. Sedan slipas detta net för att få en jämn och fin yta. Jag målade på ett lager med grundfärg för att se hur väl jag låg till med ytan.

Bild från ovan när andra lagret av spackel är pålagt
Det blev hela sju lager innan jag vart nöjd. Troligtvis lika mycket färg och spackel som det andra lagret av däcksplankor skulla ha blivit om jag använt dom 0,5 mm valnöts plankor.

Bild på skrovet efter andra lagret av spackel, grundmålning samt slipning
Bilden visar hur det ser ut efter tredje lagret, det börjar arta sig men är det finns mera att göra.
Bilden visar hur relingen får sin form
När jag vart klar med spacklingen av skrovet, tog jag och böjde till relingen. Relingen som följde med byggsatsen är av bok (Engelska Beech). Den är väldigt mjuk och det var bara att lägga den i blöt och böja till den i sidled i denna enkla jigg. Fungerade alldeles utmärkt.
Bilden visar relingen ditsatt men ej färdigkapad
Här ser man en del av relingen från en vy från ovan. Det hela ser bra ut, fast jag hade lite bråttom när jag satte fast relingen. Man skall ta god tid på sig för att resultatet skall bli perfekt.

Bild på skrovet från sidan sett, där man kan se relingen som är ditsatt
Här ser man lite grand att jag missat lite grand i aktern, och inte fått den helt rätt.

Bilden visar hur akterutsmyckningen där fönstren är gröna
Alla fönster satte jag en tunn plast som målades på insidan med grön Humbrol färg, fast jag borde ha valt en blå nyans istället. Det hade varit snyggare med blått tror jag.

 

 

 

 

 

 

Bilden visar skrovet snett akterifrån, och där man ser den färdiga relingen samt utsmyckningen
Här är en bild på skrovet med ställningen påsatt. Akterfönstret är ditsatt men inte målat. Ett sidofönster syns där det är pålimmat med CA limm och utskärningar från sudbandet?

Byggloggar

Här finns alla dom byggloggar som jag håller på med. De modeller som jag håller på med för tillfället är dessa:

  • Vasa från IGRA
  • Scotland från Corel
  • Triton Sektion
  • US Brig Syren

Jag började med Vasa modellen men som jag senare var tvungen att lägga på hyllan för att jag inte vet hur den skall se ut. Scotland är en nybörjarmodell för att testa grundläggande tekniker. Triton är första bygget efter ritningar och är inte en byggsats utan man sågar till träet från början. Syren är ett projekt som började strax efter Triton men som jag inte kunde låta bli att vara med i. 

Gå till byggloggarna >

Bra Länkar

En kort lista till andra länkar där jag är antingen äger eller är webmaster. Håll till godo.

robbox.se >

shipmodelling.eu >

e-legitimation.info >

stockholmsskalabat.se >