Byggandet av Scotland del 2

I denna del beskrives hur skrovet byggs och sätts ihop.
I texten kommer det att finnas ett ord som kallas stommen. På modeller som byggs med skott istället för spant, samt med en stomme av plywood längs med hela modellen i skrovet. Denna stomme startar från fören och sträcker sig till aktern, från kölen och upp till däcket. I denna fäst det skott av plywood som fästs i denna stomme och bär upp bordläggningen och däcket.

Det första momentet är att fästa kölen till stommen för modellen. I kölen finns det två uttag för att fästa ställningen för modellen. Kölen är gjord av valnöt.

Bilden visar hur man limmar fast kölen på ryggen

Skotten trimmas och filas till, för att sedan limmas till stommen. Jag slarvade med att limma fast skotten genom att inte använda en jigg för detta. Några av skotten sitter inte 90 Grader mot stommen.
Bilden visar alla skotten fastsatta på ryggen

Som bilden visar rejält med limm i skarven mellan stommen och skotten.
En annan sak som jag missade med skotten är att dessa skall ha något som kallas däcksbalksbukten, dvs en buktning så att vatten kan rinna av däcket, genom att däcket lutar nedåt mot relingen.

Bilden visar ryggen, skotten och kölen snett framifrån

På bilden kan man se att skotten inte är slipade så att plankerna kan limmas mot skotten med största möjliga yta. Detta är specielt viktigt vid fören och aktern.

Byggloggar

Här finns alla dom byggloggar som jag håller på med. De modeller som jag håller på med för tillfället är dessa:

  • Vasa från IGRA
  • Scotland från Corel
  • Triton Sektion
  • US Brig Syren

Jag började med Vasa modellen men som jag senare var tvungen att lägga på hyllan för att jag inte vet hur den skall se ut. Scotland är en nybörjarmodell för att testa grundläggande tekniker. Triton är första bygget efter ritningar och är inte en byggsats utan man sågar till träet från början. Syren är ett projekt som började strax efter Triton men som jag inte kunde låta bli att vara med i. 

Gå till byggloggarna >

Bra Länkar

En kort lista till andra länkar där jag är antingen äger eller är webmaster. Håll till godo.

robbox.se >

shipmodelling.eu >

e-legitimation.info >

stockholmsskalabat.se >