Byggandet av USS Syrén Del 1

I den första delen beskrivs hur ryggen sågas ut och putsas. I ryggen fästes alla spant samt alla delar till kölen. Bild på min cirkelsåg visas även.

Jag startade med att leta efter lämplig plywood flr detta ändamål. Det finns inte speciellt många ställen i Stockholm som säljer denna typ av plywood. Det slutade med att jag hittade det jag sökte på Wentzels vid Gallerian. Finsk plywood gjord av 11 lager och är 5 mm tjock. Storleken är 10 x 50 cm och kostade runt 80 kronor styck. Jag köpte enbart tre bitar men borde ha köpt 4 bytar, tala om vara småsnål :-)

Jag började med att limma på mallen för ryggen på en plywood bit.
Bild som visar mallen förm ryggen limmad på en playwood skiva
På bilden visas hur mallen är limmad på en plywood bit. Jag använde ett kontaktspraylim från Clas Ohlson. Man sprayar på mallen och låter torka i 20 minuter sedan kan man sätta fast den på träet och ta bort igen, om man inte väntar alltför länge (månader!). Fungerade riktigt bra, men svårt att få kontaktlimmet att lägga sig jämnt över mallen.

Jag började med att såga ut plywooden med min figursåg Proxxon DS 230/E. Riktigt trevlig liten maskin men är lite svår att få dit bladen på rätt sätt. Jag bröt 3 blad under utsågningen av ryggbiten.

Bilden visar playwood ryggen när denna är utsågad
På bilden ovan ser man ryggen som är utsågad, slipad och putsad. Jag använda min Dremmel kopia och ett fräsbord från Dremmel för detta arbete. Beskrivs lite bättre vid hanteringen av spanten. Jag använde en sandpapper trumma som fästes i Dremmel kopian.

Nästa steg var att såga till ett en list på 3mm (1/8") x 1,5 mm (1/16") Lind (Basswood), och ungefär 60 cm lång. Jag använder mig av en Proxxon KS 230/E cirkelsåg för detta.Bilden visar liter lister liggande på min cirkelsåg
På bilden visas när jag sågade ut listen från plankan. Jag har köpt planker i tjocklekarna 2mm (5/64 inches), 3mm(1/8 inches), 4mm(5/32 inches), 5mm(3/16 inches), 8mm(5/16 inches).

Nästa steg är fästa en en bit av kölen som motsvarar platsen där bordläggningen kommer i kontakt med kölen. Listen är 3 mm och ryggen är 5 mm i tjocklek, och därmed får man en skåra naturligt och slipper försöka skära denna i plywood.
Bilden visar hur en bit av kölen limmas fast mot ryggen
På bilden visas hur denna list limmas på plats med hjälp av maskeringstejp. Men före detta hade jag placerat listen en timma i vatten för att få denna mjuk och sedan satt fast den på ryggen och låtit denna torka. Man kan naturligtvis göra detta på andra sätt men denna kändes enklast, och för Lind fungerar detta alldeles utmärkt.

Byggloggar

Här finns alla dom byggloggar som jag håller på med. De modeller som jag håller på med för tillfället är dessa:

  • Vasa från IGRA
  • Scotland från Corel
  • Triton Sektion
  • US Brig Syren

Jag började med Vasa modellen men som jag senare var tvungen att lägga på hyllan för att jag inte vet hur den skall se ut. Scotland är en nybörjarmodell för att testa grundläggande tekniker. Triton är första bygget efter ritningar och är inte en byggsats utan man sågar till träet från början. Syren är ett projekt som började strax efter Triton men som jag inte kunde låta bli att vara med i. 

Gå till byggloggarna >

Bra Länkar

En kort lista till andra länkar där jag är antingen äger eller är webmaster. Håll till godo.

robbox.se >

shipmodelling.eu >

e-legitimation.info >

stockholmsskalabat.se >