Byggandet av HMS Triton Sektion Del 4

I detta avsnitt handlar om hur kölsvinet och inre bordläggningen sätts på plats.

Jag började med att såga ut den inre bordläggningen. Jag använde som grund ett antal flak av Lind. Alla flaken har en storlek på 55 x 1000 mm stora och en tjocklek på 2, 3, 4 och 5 mm.

Bilden visar en del listor som är uppsågade för det undre däcket
Den bordläggning som har en udda tjocklek som exempelvis 1,5 mm tog jag cirkelsågen och sågade av en 0,5 mm från plankan. På bilden visas den färdiga bordläggningen.

För att spanten i skall röra sig i sidled när jag börjar limma fast bordläggningen som däcksbalkarna skall sitta på, ville jag stadga upp spantens rörelse i sidled. Jag började limma dit en stödlist och mäta noga vart och hur långt det skall vara mellan spanten.
Bilden visar hur stödlisten limmas fast mot spanten
Här har jag limmar fast stödlisten mot alla spanten och satt fast klämmor för att hålla allt på plats tills trälimmet torkar.

Här är de inre däcksplankor som skall hålla däcksbalkarna uppe. Det är viktigt att dessa däcksplankor hamnar på rätt ställe. Jag missade att märka upp exakt var däcksplankorna skall sitta när jag gjorde spanten. Vart lite jobbigt med att mäta i efterhand.
Bilden visar hur en del lister limmas på plats för garneringen
Här är en annan vinkel på de däcksplankor som håller uppe däcksbalkarna, både för undre däck och för kanondäcket. En intresant iaktagelse är att undre däck enbart har ett utrymme i höjdled på 1,5 meter.
Bilden visar de borttagna stödlisterna
Här gjorde jag ett misstag, jag tog bort stödlisterna på båda sidorna. Jag borde ha satt in stödbitar mellan spanten i samma höjd som stödlisten för att få en starkare konstruktion. Men det får jag göra nästa gång.

Bilden visar hur kölsvinet limmas på spanten
Som sista steg i denna del 4, limmas kölsvinet fast på spanten. Därmed är alla spanten låsta underifrån av kölen och ovanifrån av kölsvinet. Redan nu börjar man känna att det är en stabil konstruktion.

Byggloggar

Här finns alla dom byggloggar som jag håller på med. De modeller som jag håller på med för tillfället är dessa:

  • Vasa från IGRA
  • Scotland från Corel
  • Triton Sektion
  • US Brig Syren

Jag började med Vasa modellen men som jag senare var tvungen att lägga på hyllan för att jag inte vet hur den skall se ut. Scotland är en nybörjarmodell för att testa grundläggande tekniker. Triton är första bygget efter ritningar och är inte en byggsats utan man sågar till träet från början. Syren är ett projekt som började strax efter Triton men som jag inte kunde låta bli att vara med i. 

Gå till byggloggarna >

Bra Länkar

En kort lista till andra länkar där jag är antingen äger eller är webmaster. Håll till godo.

robbox.se >

shipmodelling.eu >

e-legitimation.info >

stockholmsskalabat.se >