Byggandet av HMS Triton Sektion Del 1

Detta är en beskrivning av hur jag har byggt denna skalamodell. Det är viktigt att förstå, att denna är byggd efter ritningar men inga instruktioner. Detta kallas på engelska för ett "Scratch Build Model". Vi i Sverige har inget bra begrepp för detta, men man kan säga att man bygger efter ritning istället för en byggsats.

Jag började bygga denna modell under September månad 2006, och det har gått framåt i små ryck. Det har varit mycket att lära sig, samt att jag inte hade rätt utrustning. Under detta projekt har jag investerat i en figursåg, cirkelsåg samt ett bord för att fräsning till min Dremmel. Figursågen och cirkelsågen är av bordsmodell och från en tysk tillverkare som heter Proxxon. Jag är nöjd med båda dessa maskiner, dom är små och lätta, samt ger bra resultat. fräsbordet till min Dremmel fungerar mindre bra.

Jag bestämde mig tidigt för att bygga hela modellen i träslaget Lind, tack vare att det fanns två butiker som har detta i Stockholm. Jag har köpt det mesta från Wentzels, men det finns även på Eskader fast till ett högre pris. Dom flesta andra har special beställt trä från en Brittisk leverantör som har suverän kvalité. Där dom har valt träslag efter färgen på träslaget för att slippa måla modellen. Jag själv hade tänkt att måla den i samma mönster som i verkligheten för att få den största realismen. Lind är ett enkelt matrial att jobba med, inte helt perfekt men jag tycker att det fungerar bra.

Bilden visar mallar som är limmade på en lindplanka för ett spant

Jag började med att klippa ut alla delarna för ett spant, och limma dessa på en 5x55x1000 mm Lind flak. Alla spanten är ett dubbelspant och är 5 mm tjocka. Det består av en bottenstockring och en citterring. Jag använde ett papperslim när jag limmade dit pappersmallarna med hjälp av Pritt. Det fungerade okej, om man inte låter limmet torka till, för då får man använda en kniv för att få bort pappersmallarna.

Bilden visar alla delarna till ett spant utsågade men ej slipade
Första spanten som jag tillverkade använde jag en guldsmedssåg med ett fint blad. Det tog ett bra tag att såga ut alla delarna, och resultatet vart okej, men inte tillräckligt bra för att spara. Men jag kända att detta tog för lång tid, och en maskin behövs. Det var då jag köpte figursågen från Proxxon. En DS 230/E, vilket är den lilla modellen från Proxxon. Jag är mycket nöjd med den, speciell är att den väger enbart 1,5 kilo och är lätt att plocka fram och tillbaka till skåpet när jag är klar. Jag sitter vid mitt köksbord och använder figursågen. Bilden visar hur alla delar till spanten ser ut efter utsågning.

Nästa steg i tillverkningen av ett spant är att putsa bitarna med ett fint sandpapper. Spanten består av två lager överlappande lager. Det första lagret är bottenstockringen och det andra är citterringen. Jag tog bort pappersmallarna för det lager som ligger under det andra, citterringen.
Bilden visar ett ihoplimmat spant men ej färdigslipat
Alla bitarna limmas ihop med vanligt trälimm. Jag använder en kartong bit och nålar för att matcha in delarna på rätt sätt. Jag fäster på kartongbiten själva ritningen över spantet. Nålarna ser till att alla delar hamnar på rätt plats.

Slitkölen sågas ut i en del. Kölsvinet var jag tvungen att använda två delar som sedan limmades ihop.
Bilden visar alla delarna till kölen
Jag råkade använda tall när jag sågade till kölen. När jag försökte göra en skåra för yttre bordläggningen blev inte skåran rak och den såg förskräcklig ut. Denna fick jag kassera för en som jag sågade ut i Lind istället. Och den i Lind var det lätt att skära ut en skåra för bordläggningen.

Byggloggar

Här finns alla dom byggloggar som jag håller på med. De modeller som jag håller på med för tillfället är dessa:

  • Vasa från IGRA
  • Scotland från Corel
  • Triton Sektion
  • US Brig Syren

Jag började med Vasa modellen men som jag senare var tvungen att lägga på hyllan för att jag inte vet hur den skall se ut. Scotland är en nybörjarmodell för att testa grundläggande tekniker. Triton är första bygget efter ritningar och är inte en byggsats utan man sågar till träet från början. Syren är ett projekt som började strax efter Triton men som jag inte kunde låta bli att vara med i. 

Gå till byggloggarna >

Bra Länkar

En kort lista till andra länkar där jag är antingen äger eller är webmaster. Håll till godo.

robbox.se >

shipmodelling.eu >

e-legitimation.info >

stockholmsskalabat.se >